Zaterdag 27 April zijn wij i.v.m. koningsdag gesloten

 
 

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor diverse ziektes waarbij de hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken. Een van de bekendste is Alzheimer.

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Doordat er steeds minder werkende cellen zijn functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden. Uiteindelijk raakt iemand door de gevolgen van dementie erg verzwakt. 

Symptomen

In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven. Hij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.

Behandeling

Er bestaan nog geen geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer en de andere vormen van dementie. Wel zijn er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen. Over de hele wereld wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken, mogelijke preventie en behandeling van dementie. In Nederland doen de Alzheimer Centra veel onderzoek.

Risicofactoren en kans op dementie

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: een op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven dementie. Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de mensen een vorm van dementie.
Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Andere risicofactoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van dementie zijn erfelijke factoren en bepaalde leefstijlgewoonten zoals roken.

Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Deze mensen zijn vaak nog werkzaam en hebben soms nog thuiswonende kinderen. Het stellen van een diagnose kan op deze jongere leeftijd erg lang duren. 

Veilig thuis

Bij dementie gaat veilig thuis wonen steeds moeizamer. Als er nog een partner aanwezig is kan deze veel opvangen, maar ook die kan overbelast raken. Niet-inwonende mantelzorgers kunnen zeker ook hun steentje bijdragen, maar op afstand is het misschien wat lastiger. Om zolang mogelijk veilig thuis te kunnen blijven wonen, is het goed om zoveel mogelijk hulp in te schakelen. Dit kan zijn in de vorm van thuiszorg of begeleiding, maar ook een ergotherapeut kan hulp bieden in de vorm van het adviseren ten behoeve van een veilige woonomgeving. U kunt dan denken aan personenalarmering, of een dwaalpakket. Een grote kalenderklok helpt met het onthouden van dag, datum of tijd; een telefoon met fototoetsen kan iemand helpen om te blijven communiceren met familie.  Maar ook simpele dingen als een rood servies helpt voor de concentratie om te eten en drinken.
Daarnaast zijn er ook veel hulpmiddelen voor de verzorging: van een slab tot incontinentiebroekjes tot verpleegpyama’s.

Dagopvang

Gespecialiseerde dagopvang kan structuur bieden en het dagritme in stand houden. Ook geeft het een zinvolle invulling van de dag. Tegelijkertijd krijgt de mantelzorger hierdoor tijd voor zichzelf.

Er zijn verschillende soorten dagopvang.
Bij ‘dagbesteding’ ligt de nadruk op gezelligheid en ontspanning. Bij ‘dagbehandeling’ is de begeleiding in handen van een team gespecialiseerde verzorgenden. Er bestaan ook zorgboerderijen en ontmoetingscentra met gespecialiseerde dagopvang voor mensen met dementie.
De organisatie van de opvang en het activiteitenaanbod verschillen per aanbieder en per gemeente.

 

Bron: Alzheimer Nederland
Op deze website vindt u heel veel informatie over dementie.